Søk i denne bloggen

søndag 1. mars 2015

Hjelp til hjelp

Vi har alle ei psykisk helse. Dei fleste har kjent på oppturer og nedturer, og vi har alle kjent hjertet banke litt ekstra før eit foredrag. Slike reaksjoner er normalt og en del av livet, men nokre ganger kan livet vere tyngre over tid. Dette er heller ikkje unormalt, og mange som slit har også negative tanker om at en burde fungert betre. Då er det viktig å huske på at det ikkje er nokon sin feil om livet er vanskelig, og at det siste en treng er "styggen på ryggen" som fortel oss at vi fortjener å ha det vondt. For mange hjelp det å lese om psykiske vansker, og då er det viktig å finne gode nettsider som formidler håp. Hjelp til hjelp: En nettportal for psykisk helse, gjer nettopp det.

Eg reblogger det siste innlegget på nettsida, som handler om Kristin som har streva med spiseforstyrrelse. 

I denne serien gir vi portretter av mennesker som har vært åpne om psykiske problemer. Her leser du om Kristin Notland (26) som har fortalt om sin erfaring med en alvorlig spiseforstyrrelse.
Denne artikkelen er basert på en nyhetssak på TV2.no.

 1. Om Kristin Notland

  kristin notland portrettetKristin Notland (26) er småbarnsmor fra Stjørdal utenfor Trondheim og var nylig intervjuet av Aftenposten.no om sin erfaring erfaring med en alvorlig spiseforstyrrelse.
  Bilde: Mari Vold 
 2. Problemet

  Aftenposten.no skriver:
  - Sommeren 2011 er Kristin Notland så sliten og tynn etter flere år med spiseforstyrrelser at hun etter mas fra moren kommer seg til en lege. Blodprøvene avslører hvor dårlig hun er, og en måned senere er hun under behandlingen hos RASP (Regional avdeling for spiseforstyrrelser). Kristin er 49 kilo på det tynneste. Med en BMI på 16 er hun undervektig.
  - Om du ikke begynner å spise nå så dør du, ble hun fortalt.
  For Kristin gjorde dette ikke det helt store inntrykket. Å forbrenne flere kalorier var viktigere enn advarselen.
  - Jeg trente morgen som kveld og hadde som mål å løpe av meg alle kaloriene jeg puttet inn. Min eneste tanke var at telleverket mitt skulle gå i null, forteller Kristin til Aftenposten.no.

 3. Hva har vært til hjelp?

  Til tross for en sterk ambivalens imot å ta imot hjelpen hun ble tilbydd, så gjorde hun det. Men det ble ingen enkel snuoperasjon.
  - Hadde jeg visst hvor tøft det skulle bli å gå i behandling, hadde jeg nektet. Jeg tenkte noen ganger at jeg ikke orket mer, og det betydde ingenting om jeg levde eller var død. Behandlingen var brutal. Jeg skulle spise 1/4 brødskive! Som anorektiker tror man at man har kontroll, men man er helt uten, forteller Kristin Notland til Aftenposten.no.
  Men behandlingen og samtalene hjelper. Anoreksien slipper litt taket etter hvert, angsten og redselen også. Det tok to år med behandling før hun kunne friskmeldes. Idag jobber Kristin deltid, og hun holder foredrag om spiseforstyrrelsen sin.

Kilder:Les mer: http://www.hjelptilhjelp.no/Psykisk-helse-portrettet/portrettet-kristin-notland-26#ixzz3T7khXVS2
Follow us: @Hjelptilhjelp on Twitter | Hjelptilhjelp on Facebook

Translate

La vita è bella

About me: